Wat is gehoorschade?

Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in het binnenoor beschadigd raken. Dit kan het gevolg zijn van het ouder worden, dat is natuurlijke slijtage. Maar trilharen beschadigen ook door te veel blootstelling aan harde geluiden.

Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. De trilharen raken overbelast door de geluidsdruk en gaan kapot. Dat kan in een keer gebeuren als het geluid erg hard is, maar gebeurt ook als je te vaak of langdurig aan hard geluid wordt blootgesteld.

Als de trilharen beschadigd zijn geven ze geen informatie meer door, waardoor je slechter hoort, of ze geven de verkeerde informatie door, zoals een piep of ruis. De bekende piep in je oren na het uitgaan is een eerste teken van gehoorschade en kan overgaan in een blijvende piep of ruis, dat heet tinnitus.

Ook kun je overgevoelig worden voor bepaalde geluiden, dat heet hyperacusis. Andere vormen van gehoorschade zijn distortie, dan hoor je geluiden vervormd, en diplacusis, dan hoor je met beide oren geluiden verschillend.

 
 

Hulp bij gehoorschade

Heb je het idee dat je anderen minder goed verstaat?
Test dan je gehoor gemakkelijk online op www.oorcheck.nl. Wil je je gehoor meteen uitgebreid laten onderzoeken, ga dan langs bij de huisarts of audicien.

 
 

Eerste tekenen van gehoorproblemen

Je hebt het niet meteen door als je gehoor achteruit gaat, want gehoorverlies verloopt meestal geleidelijk.
De meeste mensen wachten veel te lang voordat ze aan de bel trekken, gemiddeld 7 jaar. Wees op tijd bij gehoorproblemen, herken je een van deze symptomen?

He, heb je me niet gehoord?
Beginnend gehoorverlies merk je doordat je zachte geluiden niet goed hoort; mensen zullen je vaker aanspreken op het feit dat je ze niet hebt gehoord. Ook merk je beginnend gehoorverlies doordat je mensen niet goed verstaat als er achtergrond geluid is, bijv. in een kroeg of op een feestje.

Mag de tv wat zachter?
Later hoor je ook hardere geluiden niet meer goed. Je zet de tv steeds harder. Dus als mensen aan je vragen of de tv wat zachter mag, dan kan dat een teken zijn.

Wat zeg je?
Nog later hoor je alle geluiden zachter en anders; vervormd, dof en onverstaanbaar. Hoe hard iemand ook praat. Laat het niet zo ver komen.

Back to Top